پمپ :
پمپ چیست در جواب این سوال باید گفت وسیله ای مکانیکی است که برای برای جابجای مایعات و گازها مورد استفاده قرار می گیرد. و انرژی الکتریکی را به هیدرولیکی تبدیل می کند و به اصطلاح عامیانه به آن تلمبه هم گفته می شود. به طور کلی پمپ سیالات (آب ، هوا ، روغن ،هیدروکربن ، نفت وگاز وغیره …. ) غیر تراکم را از نقطه ای به نقطه دیگر جا به جا میکند پمپ آب معمولا در ساختمان برای آبگیری یا جابجایی آب اضافه مورد استفاده قرار می گیرد. خواه آب اضافه در اثر باران شدید یا بالا آمدن آب های زیر زمینی باشد و به و وجود این وسیله در موارد در مواقع اضطرار از خطرات احتمالی و جدی جلوگیری میکند.
واحد های اندازه گیری پمپ عبارتند از :
دبی (آب دهی) :
دبی یا حجم پمپ آب به معنی مقدار یا حجمی از سیالات که توسط پمپ در واحد زمان جا به جا می شود علانت اختصاری دبی در پمپ آب به شکل Q نمایش داده می شود. در واقع مقدار یا حجمی از مایع است که توسط پمپ آب در واحد زمان جا به جا می شود.
اندازه گیری دبی به دو صورت اصلی و بر اساس دو دسته واحد اندازه گیری می شود.
واحدهای جرمی : میزان عبور توده جرمی سیال در کسر مشخصی از زمان محاسبه می گردد.
واحدهای حجمی : میزان عبور توده حجمی از سیال در واحد زمان محاسبه می شود.
هد آب ( ارتفاع ) یا فشار پمپ آب:
به معنی اینکه یک پمپ آب تا چه ارتفاعی ( در شرایط استاندارد ) می تواند آب را تحت فشار بالا ببرد. برای پمپ های سانترفیوژ هد یا فشار پمپ برحسب مترمتر (m) و یا فوت (ft) بیان می شود. و برای پمپ های روتاری و جابجایی مثبت فشار پمپ بر حسب بار bar و PSI و کیلو پاسکال (kpa) بیان می شود. به عبارت دیگر Head به معنای ارتفاع بوده و به اختلاف سطح اشاره دارد. برای مثال پمپی با مقدار دبی برابر Q در هر ثانیه و با ارتفاع 30 متر قادر است مقدار Q لیتر از سیال را در هر ثانیه به ارتفاع 30 متر پمپاژ کند. مقدار ارتفاع پمپاژ هر پمپ بر اساس قطر پروانه و سرعت گردش موتور پمپ محاسبه می شود. و نوع سیال پمپاژ شونده حائز اهمیت نمی باشد.
فشار :
مقدار فشار یعنی مقدار فشار وارد شده بر روی هر واحد از سطح زمین (برای مثال Kg/cm2) و باید دقت داشت که با مقدار ارتفاع اشتباه نشود. در صورت پمپاژ مایعات، مقدار فشاری که مایع بر روی سطح زمین وارد می کند برابر است با حاصلضرب مقدار ارتفاع پمپاژ در وزن خاص مایع پمپاژ شونده. به همین خاطر حجم چندین کیلومتر هوا بر روی سطح زمین، بر روی سطح دریا تنها فشاری برابر با یک Kg/cm2 تولید می کند یعنی فشاری نزدیک به تقریباً یک اتمسفر. ولی همین مقدار حجم از مایع فشاری برابر با 700 الی 800 برابر فشار هوا تولید می کند. زیرا وزن خاص مایع 700 الی 800 برابر از وزن هوا بیشتر است. به خاطر داشته باشید که مقدار فشار آب با ارتفاع 10 متر، چیزی نزدیک به یک Kg/cm2 می باشد.
- نفت- وزن خاص 2.1 Kg/cm2 = 00.7*0.001*30*100 = 0.7 Kg/cm3
- آب- وزن خاص 0.3 Kg/cm2 = 00.1*0.001*30*100 = 1.0 Kg/cm3
- جیوه- وزن خاص 40.8 Kg/cm2 = 13.6 * 0.001 *30 * 100 = 13.6 Kg/cm3
افت ارتفاع پمپاژ :
با عبور سیال از لوله ها ، فیلتر و یا شیرها و در اصطکاک با جداره داخلی آنها مقدلر جریان سیال و در نتیجه ارتفاع پمپاژ تا حدودی کاهش می یابد که به آن افت ارتفاع گفته می شود. همانند جریان الکتریسیته که با افزایش مقدار جریان (آمپر) افت جریان داخل کابل افزایش پیدا می کند.
بنابراین با عبور سیال از لوله ها و فیلترها و شیر های بیشتر ، افت ارتفاع نیز به همان نسبت افزایش پیدا می کند.
توان خروجی :
مقدار انرژی وارد شده به سیال توسط پمپ ، توان خروجی پمپ گفته می شود که به سه عامل دبی ارتفاع و وزن سیال بستگی دارد.
برای مثال توان خروجی پمپ مورد استفاده جهت پمپاژ بنزین بسیار پایین تر از توان خروجی پمپی است. که جهت پمپاژ اسید سولفوریک مورد استفاده قرار میگیرد زیرا وزن هر دو سیال متفاوت می باشند. تمامی پمپ ها با کمک الکترو موتور و یا موتور هایی که درون دستگاه نصب شده قادر به پمپ سیالات می باشد. به بیان دیگر قدرت مورد نیاز پمپ جهت کارکرد و پمپاژ سیالات را توان مصرفی میگویند.
توان مصرفی :
با تقسیم توان خروجی پمپ بر توان مصرفی، راندمان پمپ به دست می آید. برای مثال پمپی که دارای راندمان 75 درصدی است. یعنی تنها پمپ 75 درصد از توان مصرفی را برگرداندهه و 25 درصد آن در اثر اصطکاک سیال با لوله ها و سایر وسایل و یا حرارت داخل لوله و دستگاه هدر می رود. در نتیجه هر چه راندمان پمپ بیشتر باشد، مقدار درصد هدر رفت توان مصرفی کمتر است. بنابراین هزینه مصرف انرژی آن کمتر می باشد.
راندمان :
باتقسیم توان خروجی پمپ بر توان مصرفی آن بدست می آید. و هرچه راندمان پمپ بیشتر باشد مقدلر هدر رفت توان مصرفی کم است بنابراین توان مصرفی کاهش می یابد.
شما میتوانید بروزترین پمپ ها را از تاسیسات هیوا تهیه بفرماید.